#Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 3 May 2014

Prelude : Travel ke Japan 2014

Salam and selamat ber"weekend". Haha...dah malam2 tetiba nak update entry plak. Actually tengah buat itinerary utk next trip nanti. Tengah mengumpul2 idea untuk tempat-tempat yg ingin diketengahkan.boleh gitu..?? Layanla labu..^_^

Dalam kepala planning nak pegi ke Osaka -  Kyoto - Kinazawa -  Nara - Tokyo - Kobe..dan lain2..wah tamak nampaknya di situ...hehe..^_^..sbb trip hanya 7 hari.. So takkan la satu tempat 1 hari kan..macam Kyoto byk interesting places nak jejak.. ingat boleh terbang dari satu tempat ke satu tempat ke?..Jauh makk oii..naik Shinkansen pun walaupun berdesup mau sejam dua baru sampai.. Okay takpe, kita plan dulu. Agak- agak tak berapa nak sampai, kita tukar plan wokeh.. Cik abang setuju je.. Follow je sebab peta aku yg pegang..Boleh gitu. paling2 sesat pun guna GPS patah balik... macam kat Seoul last year..haha..lawak2..pusing2 jumpa tempat tu jugak..rasa nak patah kaki menapak..tambah2 winter kan..kejang dan kejung.. owhh taubat dah tamau gi time winter..tak tahan kebekuan.

Asyik membebel je, jom layan gambar plak.. Scroll bawah ni laju2..
Gambar ni ehsan dari pakcik makcik Google.

1) OSAKA/ KANSAI 

Osaka Castle

Universal Studio Japan

Umeda Sky Building

Dotombori / Namba

Osaka Kaiyukan Aquarium


2) KYOTO 
Kyoto Imperial Palace

Downtown Kyoto

Gion District

Arashiyama

Fushimi Inari

Tofukuji
Ginkakuji
The Philosopher's Path
Kiyomizudera

3) KANAZAWA
Kenrokuen Garden

Kanazawa Castle
21th Century Museum
Higashima

Nishi Chaya District 

Amacam, best tak best tak??Japan ni walaupun dorg maju, tapi elemen2 tradisi dorang masih dikekalkan sampai skrg. Even dorang penah kena bom di Kobe satu masa dahulu, tapi tempat2 bersejarah mereka , akan dibina semula. Even di Japan merupakan salah satu negara yg mempunyai teknologi tinggi, mereka tetap dgn environment semulajadi dorg.. yela, penat2  balik keje, at least boleh singgah kat garden2 tgk kehijauan alam. tak gitu kan...

So far, setakat ni je baru dikaji selidik.. katanya.. haha..tempat seterusnya akan disambung dalam entry akan datang. ada lagi 5 bulan..hehe..sempat lagi nak listkan tempat..okey, nite ^_^

Gambar credit to : Google, Osaka Guide, Kanazawa Guide 

2 comments:

  1. Bulan 1 baru ni pergi jepun.. tak dapat nak jalan semua tempat yang di rancang huhuu..
    Moga Kak Ishatin dapat mengembara di bumi jepun dengan riang ria :D done follow :D

    ReplyDelete
  2. hah..tula akk tengok kat blog awk...ingat baru nak survey2 tempat... takpe, next time boleh pegi lagi kan.. :) transit je ke kat Japan aritu?

    ReplyDelete

Anda juga meminati :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...