#Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 25 January 2014

Tips Bisnes Berjaya @ Success

Salam.Tetibe mood berblogging nak datang. Just nak share a few things utk para usahawan/ peniaga.
Antara TIPS terbaik yang mungkin boleh menjadi panduan anda semua ialah :
Jom scroll ke bawahhhhh ni :


1. Kena RAJIN berusaha. Kalau nak berjaya tapi takde USAHA, so no point di situ. Takde istilah goyang kaki tapi duit masuk. 




2. Jimat. Make sure ada simpanan untuk kegunaan masa depan. If ada gaji, boleh simpan 10% setiap bulan. If berniaga sendiri, kena ade saving account utk simpan duit untung utk kegunaan masa depan/ nak buat modal bisnes.





3. Sentiasa KEJAR masa and jangan sia2 kan masa yang ada. Takde istilah "Nanti", owh kejap lagi la, Sat2 la, or sewaktu dengannya. Jika anda berlengah, peluang akan hilang sekelip mata.




4. Sentiasa SENYUM dengan customers anda. Even kalau ada cabaran or halangan, kena sentiasa berfikiran positif and Open minded dalam berbisnes. Takde istilah " TIADA CABARAN dalam perniagaan. Kalau sentiasa senang hati je tu, maybe peniaga tersebut sedang berada di ZON SELESA. 




5. Harga berpatutan. Customer akan repeat order dengan anda setiap kali ingin mendapatkan sesuatu produk yang anda jual. Perkhidmatan dan servis yg bagus akan menjemput customer anda untuk datang membeli lagi pada masa akan datang.



6. Berkenaan dengan hutang. Boleh dilangsaikan beberapa fasa jika anda tidak mampu melangsaikan sekali gus. Dan urus perbelanjaan hutang piutang anda dengan baik supaya aliran cash flow sentiasa positif. Jika anda di tahap cash flow -ve, kena ambil langkah berjaga-jaga dari sekarang !!



7. SEMAK aliran tunai/ cash flow anda. Perlu displinkan diri untuk menguruskan perniagaan anda. Jika anda berniaga tapi aliran tunai sentiasa di bawah paras tidak mencukupi, bermakna anda kena lebih berdisplin dan sebaik-baiknya sediakan satu buku rekod keluar masuk wang anda. Dari situ anda tahu ke mana aliran wang anda.


TIPS ini tidaklah tips baru tetapi telah diamalkan oleh beberapa peniaga berbangsa lain. Jika anda mahu maju seperti mereka, ambil langkah DRASTIK mulai hari ini. Langkah ini mestilah diamalkan selalu utk menjadikan anda seorang peniaga yg bijak dan berdisplin untuk maju ke hadapan or dalam erti kata lain BE SUCCESS !!

Sekian terima kasih..JUMPA lagi !!

Coretan dairi 
Isha Creative Enterprise
Key Success start NOW !!

Wednesday, 22 January 2014

Dah nak masuk bulan Februari 2014

Salam tengahari.

Cepat benar masa berlalu di tahun baru 2014 ni. Rasa macam selamat baru sambut New Year 2014.
Alhamdulilah, so far enjin kami dah start awal2 bulan haritu. Sambutan amat menggalakkan dari customer.

Owh ye..Esok saya cuti. Yeay..!! Sebab my sister nak akad nikah esok. Hopefully semua berjalan lancar. If takde reply dari saya tu, paham2 la majlis sedang berlangsung kekdahnya.

Emm..actually tgh pikir apa nak buat masa cuti Chinese New Year ni .. must do some activities..Ape dia..entahla...ade idea tak?Lama tu 4 hari kan include Hari Wilayah KL. Jangan jeles naaa...

okeyla, sempat bersiaran sekejap je ni menghabiskan time lunch. Entry ke Seoul Korea tu masih pending lagi 2 entry. Thumbs up!! hehe..sebabnya mood malas sedang ber"maharani" so jawapannya kena tunggu dgn sabar. Ada beberapa nice places yg nak share with you all's..

Okeylah till then..Babai..

Sighhh..


Monday, 20 January 2014

Latest hapdet blog

Salam..Selamat pagi..ehh dah pagi..saya masih bersengkang mata. Actually baru habis update page.. Mau page bercolor-color..MORE HAPPENING !!

Baru hapdet one part in the page. Taraaaaa..sila scroll ke bawah ya...:)

Okay time to tido..esok nak keje.
Mau check wesite AA sebelum tido..saja cuci2 mata..

Selamat Malam..Nite

Thursday, 16 January 2014

Shaklee Stickers for SID

Layan dulu a few sample of stickers for Shaklee Independent Distributor as below:
If anyone yang berminat nak order , boleh hubungi saya di :


SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518

EMAIL : hazliena85@yahoo.com






HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 

Birthday Stickers

Pre- entry..Hehe..memandangkan mata belum nak lelap, mari lah kita arranged certain artwork yg pernah buat kitorang buat sebelum ni.

Jom layan gambar2 di bawah. If you all nak order/ tempah pun boleh jugak, just follow instruction after gambar2 kat bawah ni. Jangan kata tak jumpa pulak.. klu x jumpa, maknanya dah kena pakai spek la tu...hehe...apela admin ni..tampaq laju2 kang ...muahahaha...sila janganla menyampah beb..layan la saya...(bak kata Farah Fauzana , Hot FM)....tetiba...pe kaitan ntah..okay stoppp , dont melalut sampai ke Laut Sulawesi....












SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518
EMAIL : hazliena85@yahoo.com

HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 

Name card (Others design)

Salam,

Entri ringkas..hehe..That one just nak promote, if anyone yang berminat nak order , boleh hubungi saya di :
SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518
EMAIL : hazliena85@yahoo.com
A few sample of business card yg pernah we all design so far as below :







HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 

Bunting Shaklee Independent Distributor

Entri kali ni more to our design collections. Hopefully year 2014 will bring more happiness in our business and generate interesting design ideas..

Doakan kami ya kalian..:) macam biasa anyone yang berminat nak order , boleh hubungi saya di :

SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518
EMAIL : hazliena85@yahoo.com
A few sample of BUNTING (standard size) yg pernah we all design so far as below :











HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 

Name card Bakery & Cookies

Design name card yg bawah ni pula utk Bakery and cookies. Enjoy !!Anyone yang berminat nak order name card design dengan harga yg super duper special boleh email/ PM / call saya.


SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518
EMAIL : hazliena85@yahoo.com
few sample of name card yg pernah we all design so far as below :







HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 


Name Card Shaklee Independent Distributor

Salam ...

Tengah2 malam ni tetiba ion2 rajin menjengah. Ishatin pun dah tido. So, ibu boleh mengadap lappy sampai pagi. owh rajin sesangat la kan.. takpe, esok I cutii..yeay!! hip hipp hooray...

Okay, act nak buat announcement ni. Anyone yang berminat nak order name card design dengan harga yg super duper special boleh email/ PM / call saya.

SMS/ WHATSAPP ; 012-6147734 @ 012-592 8518
EMAIL : hazliena85@yahoo.com

A few sample of name card yg pernah we all design so far as below ;























HAK MILIK DESIGN ISHATIN CREATIVE ENTERPRISE.

DILARANG COPY/ PASTE HAK MILIK CUSTOMER.

TERTAKLUK KEPADA TERMA & SYARAT DARI SYARIKAT KAMI.

TERIMA KASIH 

Travel ke Seoul :Day 2

Day 2 …Planning hari ni nak melaksanakan itinerary semalam yg x jadi..Hari ni nak pegi Seoul statue …tak sah kalau tak pegi Istana zaman silam diorang.
Uniknya istana ni berlatar belakangkan kota Seoul. Ko bayangkan istana lama yg terletak kat tgh2 kota…tapi serius cantikla senibinanya. Halus jer ukirannya..

Istana tu namanya Gyeongbokgung Palace.. and palace ni dkt dgn Cheonghwadae (The Blue House)..kitorg nampak signish je…jalan punya jalan tatau kat area mana The Blue house ni. Sudahnya kitorg tangkap je mana tempat cantik2 yg kitorg lalu menghala ke The Blue House tu.










Owh lupa pulak..masa dkt palace tu..snow agak lebat..so pasir pun dh diliputi snow..main baling2 salji ala2 romantik..aku baling kat ko..ko baling kat aku..hehe..korg dh kenapa bak kata masyarakat korea. Tp tidaklah sehebat satu group ni yg dtg dr mna..mjerit2 kriangan mcmla tu tempat tu korg punya je kan..

and masa nak otw patah balik tu, kebetulan nampak National Museum of Korea..so dgn rajinnya kami pun take a tour ke museum tersebut..cantik n kemas..tapi tak ramai sgt becoz museum ni hanya memaparkan keagungan tinggalan zaman silam negara dorang.






Pastu aku n cik abg meneruskan journey kami. Singgah 2 kali kat 7 eleven shop kot..beli banana milk..yg slalu dicerita oleh blogger2 yg ke korea..kitorg pun x lpskan peluang..

Pastu kami meneruskan perjalanan ke Insadong.mencari serba sedikit souvenier yg kwn kirim..omg ! Kat sini tak brape ramai sgt manusia..so easy for us to belek2 and cari brg yg kami nak..by the way..kat sni jugak kami jmpa TEA shop..yg femes tea nya..because it's original and produced in Jeju Island..sgt greeny and feeling unstressful bila berada kat kedai ni..hijau je semua brg n very pricey hokeh. Penah dgr gak harganya bersamaan dgn rate satu malam kat hotel..yg tea tu yer..bukan kedainya..mahal tak mahal cer citer..

Then dah dpt apa yg we all nak..still kami meneruskan journey menuju ke Ewha University..one of the place for shoppinggg!! Awesome sgt kat sni.byk jugak shoppe2 yg jual beauty produk mcm Nature Republic, The Body Shop, Iniisfree, Holika Holika, Skin Food and many more..tak larat haku nak listkan..for yg addicted skincare product..highly recommended ke area ni..murah hokeh..kat snila aku rembat  a few set of masker..klu kat msia pun ade tp hrga mmg mahal la nak mampuhh la..




Pas jalan2 sekitar Ewha univ.ni ..kitorg pun dh penat..so ingat balik jela ke GH.Tapi dlm train subway tu tringat plak nak survey2 mainan ishatin.. toys story collection..kat Toy r Us Msia dh sold out ..mmg merata kitorg cri tp limited n sold out..kat Korea pulak aku tgk msih berlambak..one of attitude org korean..dorg support each other and utamakan produk keluaran dr negara dorg sendiri.meant tak lyn produk dr luar especially from US country..mc d n kfc rasenya pun x penah nampak kat area yg aku pegi.owh lupa..yg survey cari toys isha tu dekat Lotte World duty free shopping..mmg xde duty tp standard harga KLCC..ko mampu?? Hehe..mahal beb dr Malaysia.



so dah nak dkt magrib..aku n cik abg balik ke GH..pas siap solat n dinner..kitorg kuar balik ke area Myeongdong street..no need transport here..just walk in a few minutes..sampai dah that area..lampu neon memancar2 ehh..sungguh havoc and tgh2 tu ade mcm stall2 yg jual souvenier n cute hp casing..mnyesal x sudah sebab tak beli 1 samsung casing dulu. Kat sni tak pyh la..mahal klu yg jns cantik n cute tu..siap ade lock bagai..

Anda juga meminati :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...